Frits Wester=Onze Ruggensteun

Astrid heeft Frits Wester ontmoet en gesproken. In de column beschrijft Frits hoe die ontmoeting tot stand kwam. Hieronder eerst een mail van Frits aan Astrid en daaronder de column die hij in De Kampioen van de ANWB (de nieuwste versie die één dezer dagen bij alle leden op de mat zal vallen of reeds is gevallen) heeft laten plaatsen.

Dag Astrid.
Ik kreeg je mail door over mijn column. Het gesprek dat we hadden op de afscheidsreceptie van een aantal PvdA-kamerleden en natuurlijk Mellis, motiveerde me zeer om daar een column over te schrijven voor de ANWB (4 miljoen exemplaren!).
Het leuke is dat de Vereniging al heeft laten weten erg blij te zijn met de column en of ze de column ook in hun blad mogen afdrukken (natuurlijk mag dat).
Ik heb inmiddels ook je web-site gezien, erg leuk.
Bijgaand de column tekst, nogmaals dank voor de inspiratie en het leuke gesprek. Mocht ik ooit iets voor jullie vereniging of stichting kunnen doen laat het me weten.

HULPHONDEN
Mijn houding ten opzichte van honden is altijd een beetje een dubbele geweest. Aan de ene kant ben ik dol op die beesten, terwijl ik ook een ongelofelijke hekel aan ze kan hebben. En dat laatste betreft vooral bepaalde exemplaren. Soms is het ook de combinatie baas/hond die mij of niet aanstaat of door hun gedrag tot louter meelijden wekt.

Wellicht is het allemaal terug te voeren op de jaren dat ik tijdens mijn studie als hulpbesteller bij de PTT werkte. Iets te vaak hingen ze aan mijn broek of nog erger aan mijn kuiten. Of dat ene exemplaar dat het altijd vanaf de andere kant van de brievenbus op mijn vingers had voorzien. Eén keer zelfs met succes. Ik kan u verzekeren dat mijn wraak een paar weken later met de nieuwe Gouden Gids zoet is geweest…

Maar er zijn ook honden waar ik dol op ben. Zoals Sjefke, de brutale en eigenzinnige scheepshond van de bevriende charterschipper van de oud-Hollandse klipper De Noordvaarder. En zo zijn er nog wel een paar exemplaren te noemen.

Zo werd ik onlangs getroffen door prachtige trouwe blik van een golden retriever. Het was op een afscheidsreceptie van een aantal Kamerleden. Terwijl ik probeerde te luisteren naar de vele en lange speeches kon ik mijn blik niet van die hond afhouden. Wat een prachtbeest. Hij lag in die stampvolle zaal rustig naast de rolstoel waar zijn zwaar verlamde bazin in zat. Alsof de wereld om hem heen niet bestond.

Toen we weer mochten praten raakte ik dan ook onmiddellijk in gesprek met zijn bazin. Haar hond bleek een zogenoemde hulphond. Een blindengeleidehond kennen we allemaal, maar hulphond? Nooit van gehoord. Toen zij vertelde wat die hond allemaal doet viel ik van de ene verbazing in de andere. Hij opent deuren, raapt spullen op, haalt desgevraagd dingen uit de koelkast en drukt op de knop bij het oversteeklicht. Het goede beest opent de wasmachine en droger en gooit de natte was van het ene apparaat in het andere waarbij het zelfs de in elkaar gedraaide sokken nog even netjes uitschudt. En of het niet genoeg is ’s avonds helpt hij zijn bazin ook nog eens uit de kleren. Wat een prachtige en bijzondere samenwerking tussen mens en dier.

Ik schrok ervan toen de bazin mij vertelde dat er nog steeds veel plaatsen en situaties zijn waar haar hond niet welkom of gewenst is. Zoals in bepaalde vormen van openbaar vervoer, bepaalde gebouwen of restaurants. Nogmaals ik ben niet grootste hondenliefhebber, maar voor honden met zo’n belangrijke taak mag toch geen enkele belemmering bestaan.

Met vriendelijke groet en een aai voor Mellis,
Frits Wester

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Nieuws

0 Reacties op “Frits Wester=Onze Ruggensteun

 1. wat een mooi stukje!ik heb het geld huisje nog steeds niet ontvangen!wel hebben we al een bedrag bijelkaar en hoop dat ie nu snel komt dan kan ik teminsten laten zien waar we het voor doen!

  fijn weekend en heel veel liefs

 2. Dat is mooi geschreven Astrid. Ik heb de nieuwe Kampioen hier al een paar dagen liggen. Maar heb ‘m nog niet ingekeken. Meestal gaat ie ongelezen de deur uit. maat deze keeer maak ik daar natuurlijk een uitzondering op.

 3. Wat leuk. Ik zal de Kampioen in de gaten houden!

 4. Marijke van Velzen

  Hallo Astrid
  Peter zat het stukje te voor te lezen uit de Kampioen, ik zei nog, het zou Astrid geweest kunnen zijn.Leuk om te lezen dat jullie het inderdaad waren.Een dikke knuffel voor Mellis en groetjes voor jullie.
  Marijke

 5. Dat heeft hiij mooi geschreven ik oop dat er weer veel mensen worden benaderd en geinspirreerd? P.S. Hoever staat het met de actie ik hoorde iets van negen klopt dat nog?? Fijne dag Assie en mellis knuf van peet

 6. He meis, nou de ene keer lees ik de kampioen wel, als ik weinig tijd heb niet. Nu heb ik hem uit de krantenbak moeten halen! Leuk stukje hoor. Goeie reclame, hoop dat het ook nog wat op levert. Fijne dag morgen Knufsss Corina

 7. Wauw wat tof joh. Stukje van Frits.. echt top. Jij bent echt goed bezig.. ga zo door. be blessed en groetjes Saffie

 8. Hey wat leuk zeg!!!

  Ik kom je alvast een fijn weekend wensen…

  Liefs,
  je zussie!

 9. wwwaaauwwwwwwwwwwwwww Astrid ik schiet hier even vol van wat is dit mooi om lezen ja knuffel Melis maar een keer extra want hij maakt best wel wat los de laatste tijd op alle logjes 🙂 en ik denk dat dit jezelf ontzettend veel moed en doorzettingvermogen geeft en terecht het is zo mooi en ik hoop echt dat het zijn vruchten zal afwerpen voor hulphond jullie zijn KANJERS.

  Wil je een heel fijn aankomend weekend toewensen

  Liefs Blauwhartje

 10. Wat een geweldig stukje en dat het nu in het ANWB-blad komt te staan is helemaal goed nieuws. Ben heel benieuwd hoe het nu allemaal verder gaat. Goed gedaan meissie!
  Gr 10

 11. Wil van L

  lieve as, ik verbaas mij er steeds over wat jij allemaal doe GEWELDIG. Heb het stuk ook in de kampioen gelezen.Ik wens jullie een goed, fijn en een zonnig weekend.
  Lieve groet Wil

 12. Wat een geweldig stukje Astrid. Daar ben je vast heel blij mee.!

  Fijne dag nog!
  Liefs Ikke

 13. Hey Astrid!
  Wat leuk dat je verhaal in de ANWB blad staat…ik zal eens goed op gaan letten.
  Ga zo door met deze goede aktie!
  Ik wens je meteen een fijn weekend toe!
  Dikke Beren Knuffel van Ingrid 🙂

 14. wat gaaf zeg dat hij er een hele column aan heeft gewijd! Top!
  Groetjes Henrike

 15. Dag Schatteke…….lange dag zeker he? Rust maar even lekker uit nu je thuis bent, ik bel je vanavond wel behalve dan in het verboden uurtje huihihi

  Kusssssssssssssss hvj

  http://groups.msn.com/isapi/fetch.dll?action=MyPhotos_GetMBPhoto&ImageID=nDAAAAP8DBheg9M*21qmz!*xDjzu*HoTAi3n!O1Vba5E

 16. Melody

  Sorry hoor, deze dus :

 17. Lieve As
  gaaf he dat stukje, goed hoor, ik ga het ook in de kampioen opzoeken!
  Verder een heel fijn weekend hoor!
  xxx bet

 18. Wat een mooi stukje Astrid! Hulphonden komen hierdoor wel onder de aandacht, dat is allemaal heel positief. Een betere pr had je niet kunnen krijgen.

  lieve groetjes en een fijne avond!
  Sjoukje

 19. Hallo Astrid
  Super hoor….dat heb je weer mooi voor elkaar!!
  Liefs Jolletje

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s