Grenzen aangeven

Vandaag wil ik jullie iets vragen, hoe geven jullie je grenzen aan en hoe doen jullie dat?

Ik geef tegenwoordig heel erg duidelijk mijn grenzen aan. Vroeger ging er bijna dagelijks overheen, nu niet meer. Waarom nu niet meer. Tja aan de ene kant natuurlijk omdat ik ziek ben en aan e andere kant omdat het me niet meer zo kan schelen wat anderen van me vinden als ik nee zeg. Tegenwoordig moet ik heel vaak nee zeggen omdat ik natuurlijk niet meer goed kan reizen. Daardoor zijn uitjes zo goed als niet meer mogelijk en lig je toch wel de hele dag op bed. Maar dan nog geef ik mijn grenzen aan met betrekking tot mijn vrijwillligerswerk.

Als er gebeld wordt zeg ik rustig dat ze me maar een andere keer moeten terug bellen omdat ik me niet lekker voel. Mensen weten dat en doen dat ook, of zetten het op de e-mail zodat ik mijn moment van antwoorden kan bepalen, Mocht het me op wat voor manier eens gebeuren dat het me niet gaat lukken om bepaalde beleids stukken te lezen dan mail ik dat even door naar de groep dat ze even niets van mij hoeven te verwachten. En weet je, er is niemand die daar raar op reageert.

De mensen om mij heen weten dat ik ziek ben en dat ik heel duidelijk mijn grenzen aan geef. Daar hebben ze respect voor. Ik heb het moeten leren, jarenang ging het mis,en dat het mis ging merkte ik pass toen het ziek werd. Nu ben ik zo,n 8 jaar verder en langzaam begin ik het te leren. De 1e keer dat je nee zegt zullen mensen in je omgeving misschien raar opkijken. Nou en? Je bent mensen geen verklaring schuldig tenslotte. Ik zeg dan altijd : "Welk deel van NEE begrijp je niet?" Het is een moeilijk en lang leer proces. Vaak moet er iets gebeuren in je leven voordat je er uberhubt over gaat nadenken. De mensen van tegenwoordig hebben het vaak druk, dat is wat je vaak hoort, te druk, sorry geen tijd. Bij mij zijn die momenten er niet meer. Als ik het "te druk "heb zeg ik gewoon,"sorry geen zin" vaak is dat wat mensen bedoelen maar niet durven te zeggen uit angst om iemand te kwetsen…

Ik ga natuurlijk ook wel eens heel erg bewust over mijn grenzen heen. Ik doe dat dan omdat ik er voor kies om een paar weken verrot op bed te liggen innde wetenschap dat wat ik heb gedaan om mijn grenzen te overschrijden het dubbel en dwars waard was. Bijvoorbeeld het concert naar ilse deLange. Ver over mijn grenzen gegaan,maar als ik naar mijn deur kijk en de poster zie hangen, of de foto’s weer eens bekijk, dan zijn dat de momenten om heel bewust over mijn grenzen heen te gaan.

Een heel leerzaam logje hoop ik voor mensen. Het is een leerproces en het kost tijd, maar kijk eens naar wat het je uiteindelijk oplevert…….

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk

0 Reacties op “Grenzen aangeven

 1. Ik vind dat heel moeilijk Astrid. Nee zeggen is denk ik het moeilijkste wat er is. Ik wilde dat ik het goed kon … Fijn weekend meis …

 2. HA, dan zal ik eens als weede reageren op dit leerzame logje.
  Jezelf op de eerste plaats zetten c.q. voor jezelf kiezen is misschien wel de moeilijkste les die er is. We zijn allemaal opgevoed met normen en waarden met daarbij het vingertje dat als je geen rekening met een ander houdt, je egoïstisch bent. Hierdoor heb ik jarenlang mezelf ik allerlei bochten gewrongen om maar niet ‘egoïstisch’ te worden gevonden. Door schade en schande wijsgeworden geef ik heel duidelijk aan wat ik wel of niet kan of wil. Niet erom heendraaien, zeggen wat je wilt maar het wel bij jezelf houden zonder een ander daarbij te kwetsen. Een boodschap kan heel integer overgebracht worden en mensen kunnen dat best hebben.
  Mooi loggie As
  Kus Loes

 3. vind ik nog steeds heel moeilijk.probeer altijd aan de verwachtingen van anderen te voldoen.terwijl ik weet dat dat niet goed is en mezelf heel vaak voorbij loop.ben iemand die liever eerst aan anderen denk dan aan mezelf met soms de gevolgen van dien.dan word ik overvallen door een ontzettende moeheid omdat ik over m,n grenzen heen gegaan ben.heb nog een hoop te leren dus.
  vind het superknap dat jij dat kunt,is alleen maar te prijzen.ik ga weer m,n best doen en hard proberen.
  fijn weekend lieve astrid en knuf van mij..vlinder en natuurlijk een knuf voor mellis! xxx

 4. Ik kan mijn grenzen goed aangeven. Net als jou is dat ook een lang proces geweest. Maar je zult wel moeten als je een beperkte energie hebt of ziek bent. Ik noem het altijd 1 van de voordelen die ik heb tegenover mensen die niks hebben. Ik weet precies mijn grenzen, ook al ga ik er bewust nog wel eens over heen.

  Fijne dag nog!

  Chantal

 5. Ik ben ‘nee-zeggen’ aan het leren, maar blijf dat moeilijk vinden. Maar het schept wel duidelijkheid en daarom probeer ik het wel.
  Fijn weekend, liefs 10

 6. Nee zeggen is niet altijd makkelijk maar je moet inderdaad aan jezelf denken. En als mensen die nee dan niet (willen) begrijpen ligt het probleem echt bij hen…. Maar makkelijk is het (voor mij) nog steeds niet en af en toe trap ik er weer in…

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s