Grenzen aangeven

Vandaag wil ik jullie iets vragen, hoe geven jullie je grenzen aan en hoe doen jullie dat?

Ik geef tegenwoordig heel erg duidelijk mijn grenzen aan. Vroeger ging er bijna dagelijks overheen, nu niet meer. Waarom nu niet meer. Tja aan de ene kant natuurlijk omdat ik ziek ben en aan e andere kant omdat het me niet meer zo kan schelen wat anderen van me vinden als ik nee zeg. Tegenwoordig moet ik heel vaak nee zeggen omdat ik natuurlijk niet meer goed kan reizen. Daardoor zijn uitjes zo goed als niet meer mogelijk en lig je toch wel de hele dag op bed. Maar dan nog geef ik mijn grenzen aan met betrekking tot mijn vrijwillligerswerk.

Als er gebeld wordt zeg ik rustig dat ze me maar een andere keer moeten terug bellen omdat ik me niet lekker voel. Mensen weten dat en doen dat ook, of zetten het op de e-mail zodat ik mijn moment van antwoorden kan bepalen, Mocht het me op wat voor manier eens gebeuren dat het me niet gaat lukken om bepaalde beleids stukken te lezen dan mail ik dat even door naar de groep dat ze even niets van mij hoeven te verwachten. En weet je, er is niemand die daar raar op reageert.

De mensen om mij heen weten dat ik ziek ben en dat ik heel duidelijk mijn grenzen aan geef. Daar hebben ze respect voor. Ik heb het moeten leren, jarenang ging het mis,en dat het mis ging merkte ik pass toen het ziek werd. Nu ben ik zo,n 8 jaar verder en langzaam begin ik het te leren. De 1e keer dat je nee zegt zullen mensen in je omgeving misschien raar opkijken. Nou en? Je bent mensen geen verklaring schuldig tenslotte. Ik zeg dan altijd : "Welk deel van NEE begrijp je niet?" Het is een moeilijk en lang leer proces. Vaak moet er iets gebeuren in je leven voordat je er uberhubt over gaat nadenken. De mensen van tegenwoordig hebben het vaak druk, dat is wat je vaak hoort, te druk, sorry geen tijd. Bij mij zijn die momenten er niet meer. Als ik het "te druk "heb zeg ik gewoon,"sorry geen zin" vaak is dat wat mensen bedoelen maar niet durven te zeggen uit angst om iemand te kwetsen…

Ik ga natuurlijk ook wel eens heel erg bewust over mijn grenzen heen. Ik doe dat dan omdat ik er voor kies om een paar weken verrot op bed te liggen innde wetenschap dat wat ik heb gedaan om mijn grenzen te overschrijden het dubbel en dwars waard was. Bijvoorbeeld het concert naar ilse deLange. Ver over mijn grenzen gegaan,maar als ik naar mijn deur kijk en de poster zie hangen, of de foto’s weer eens bekijk, dan zijn dat de momenten om heel bewust over mijn grenzen heen te gaan.

Een heel leerzaam logje hoop ik voor mensen. Het is een leerproces en het kost tijd, maar kijk eens naar wat het je uiteindelijk oplevert…….

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rompslomp

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s