Hartzeer – Chelsea Cain

PhotobucketIJzingwekkend spannend en huiveringwekkend vanaf de eerste pagina!

Chelsea Cain, 38, getrouwd en woont met haar gezin in Portland. Ze heeft haar jeugd doorgebracht in een hippie commune. Ze is dol op Engelse politie series, en dan voornamelijk om het leuke accent van de acteurs. Cain heeft al diverse romans geschreven maar dat was geen succes. Cain kreeg haar inspiratie voor Hartzeer van de Deep River Killer uit de jaren ’80 gekregen. Een interview over dit onderwerp een paar jaar geleden, gaf haar de inspiratie van Hartzeer.

In Hartzeer maken we kennis met inspecteur Archie Sheridan, en met met de gestoorde en sadistische seriemoordenaar Gretchen Lowell. Archie heeft zijn levenstaak gemaakt om Gretchen achter slot en grendel te krijgen. Uiteindelijk is het hem gelukt, maar dit kostte hem bijna zijn eigen leven. Archie heeft 10 dagen opgesloten gezeten bij Gretchen, en de meest vreselijke martelingen moeten ondergaan. Toch heeft Gretchen uiteindelijk het leven van Archie gered. Terwijl Archie zijn wonden likt, en de hele dag stoned rondloopt, zit Gretchen veilig opgesloten. De karakters in het boek worden dusdanig uitgediept en neergezet, dat ze in je hoofd kruipen en daar blijven zitten. Ook als je het boek uit hebt, blijven Archie en Gretchen door je gedachten dwalen. Archie en Gretchen zijn door dit alles op een zieke manier met elkaar verweven. Archie bezoekt haar zelfs elke zondag in de gevangenis om op deze manier de vele andere slachtoffers die ze gemaakt heef los te krijgen.

Ze blijven een ziek en manipulatief spel met elkaar spelen. Maar tijdens het verhaal, – waarin we op zoek gaan naar de seriemoordenaar en verkrachter van 15 jarige meisjes – blikken we terug op de 10 dagen marteling van Archie. We maken ook kennis met Susan, een journaliste. Zij schrijft een meerdelig artikel over Archie. Ze loopt een paar dagen mee in het bizarre leven van Archie, en maakt ook kennis met Gretchen. Susan raakt steeds meer betrokken bij de nieuwe zaak, en heeft stiekem een oogje op Archie. Door een verzegeld briefje dat bij Susan wordt afgeleverd, wordt ze dieper en dieper betrokken bij het onderzoek naar de seriemoordenaar.

Het is geen boek met razend snelle plotwendingen, maar er wordt langzaam toegewerkt naar een spetterende climax. Eigenlijk zou ik heel veel willen schrijven over dit boek, maar dat zou zonde zijn voor de mensen die Hartzeer nog niet gelezen hebben. De verhaallijn deed me denken aan Karin Slaughter, die ook altijd op een zeer doeltreffende manier over mishandelingen schrijft. Hartzeer is het debuut van Cain in Nederland en heeft hiermee een dijk van een thriller neergezet met een vleugje romantiek.

Photobucket

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rompslomp

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s