Sarah Waters – De Kleine Vreemdeling

Photobucket

Flaptekst:

Tijdens een stoffige zomer wordt een dokter bij een patiënt in het eenzame landhuis Hundreds Hall geroepen. Het ooit voorname Georgiaanse gebouw, dat al meer dan twee eeuwen wordt bewoond door de familie Ayres, is nu in verval: het metselwerk brokkelt af, de tuin staat vol onkruid, de klok op het stalgebouw is stil blijven staan op twintig voor negen. De eigenaars – moeder, zoon en dochter – worstelen met de veranderende maatschappij, maar ook met hun eigen conflicten. Of wordt de familie Ayres door iets onheilspellenders gekweld? Dokter Faraday weet nog niet hoe nauw en angstaanjagend hun verhaal met het zijne verweven zal raken.

Mijn recensie:

Het verhaal speelt zich af net na de tweede wereldoorlog op het stoffige, nog nadreunende, Engelse platteland. Het verhaal wordt verteld door een net zo stoffige huisarts, Dokter Faraday. Zijn moeder werkte ooit voor de familie Ayres op Hundredss Hall. Ooit een statig landhuis, maar nu ernstig verwaarloost en vervallen. Faraday ontwikkelt langzaam een obsessie voor Hundreds Hall.

Hundreds Hall wordt nu bewoond door de laatste drie overgebleven leden van de famili Ayres. Moeder Ayres, weduwe. Haar ongetrouwde dochter Caroline, en broer Roderick die gewond is terug gekomen uit de oorlog. Roderick heeft tevens de onmogelijke taak op zich genomen, om Hundreds Hall te redden van de ondergang. Faraday wil proberen om door middel van nieuwe aparatuur, de pijn in het been van Roderick te verlichten. Op deze manier raakt Faraday nauw betrokken bij de familie Ayres.

Op de achterflap van het boek spreekt met over een “huiveringwekkende roman”. Naar mijn idee is deze plank helemaal misgeslagen. Er worden ellenlange monologen gevoerd, om te proberen de personages psychisch te doorgronden. Het blijft echter bij een oppervlakkig proberen. De historische feiten over het Engeland na de oorlog wordt wel goed neergezet, en daarom neigt het meer naar een historische roman, dan naar een “huivering wekkende roman”. Ondanks dat er in Hundreds Hall spookachtige dingen gebeuren, slaat ook dit de plank net mis. Het bekende “ik wil doorlezen, want het is zo spannend” gevoel ontbreekt totaal in De Kleine Vreemdeling.

Kortom, dit boek is het de hele tijd nét niet.

Photobucket

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rompslomp

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s