De Oproep – Matthew Hall

Photobucket
Flaptekst:
Zeven jaar geleden verdween natuurkundestudent Nazim Jamal spoorloos uit Bristol.Men neemt aan dat hij in de plaatselijke moskee werd geronseld om te vechten in Afghanistan. Zaak gesloten. Alleen Nazims moeder gelooft nog dat hij leeft en zich in Engeland schuilhoudt. Ze benadert Jenny Cooper, rechter van instructie en zelf ook moeder. Jenny’s werk is het onderzoeken van niet-natuurlijke doodsoorzaken. Maar Jenny vecht tegelijkertijd met demonen uit haar eigen verleden.Wanneer prompt de politie én MI5 zich met haar onderzoek gaan bemoeien en Jenny vervolgens niet kan voorkomen dat er een dode valt, begint ze te beseffen dat de zaak vreselijk aan het ontsporen is…
Mijn recensie:
We maken kennis met Jenny Cooper, rechter van instructive, en moeder van Ross. Jenny onderzoekt niet-natuurlijke doodsoorzaken. Jenny heeft zelf echter behoorlijk last van paniekaanvallen, en is hier voor onder behandeling bij een psychiater. Beta blokkers en antidepressiva houden haar op de been
Jenny wordt benaderd door mevrouw Jamal. Haar zoon Nazim wordt al zeven jaar vermist, en ze vraagt Jenny de zaak te onderzoeken. Nadat Jenny hier toestemming voor heeft gekregen duikt ze in het verleden van Nazim. Hij wordt verdacht van extremistische handelingen. Hij wordt verdacht van een lidmaatschap bij de extremistische groepering Hizb ut-Tahrir. Moeder is echter overtuigd van zijn onschuld.
De Oproep is niet echt spannend, en het duurt akelig lang eer er een beetje vaart in het verhaal komt. De spanningsbogen zijn matig en de dialogen zijn lang. Als je het eerste deel van deze serie, Koud Spoor, niet hebt gelezen dan mis je behoorlijk wat achtergrond informatie over de hoofdpersoon Jenny Cooper en dat is erg jammer. Er wordt in het verhaal niet terug geblikt naar Koud Spoor. Dat is dus groot gemis in dit boek. Als je als lezer Koud Spoor niet hebt gelezen, blijf je in De Oproep met een aantal grote vraagtekens zitten.
Wat is er gebeurd waardoor Jenny last heeft van paniek aanvallen? Wat is er met haar voorganger gebeurd? Zomaar twee vragen die belangrijk zijn voor het verhaal, maar waar je geen duidelijkheid over krijgt.
Het verhaal over rechts extremistische groeperingen en de Jihad zijn natuurlijk erg actueel, en dat is dan ook het enige wat het boek nog enigszins interessant maakt. Uiteindelijk wil je als lezer toch wel weten wat gebeurd is met Nazim. Maar het lezen “op het puntje van je stoel” moet je niet verwachten.
Is De Oproep een VrouwenThriller? Jenny Cooper zal door veel lezers als sympathiek worden ervaren. Maar dat is ook het enige. Maakt dat het een VrouwenThriller? Nee, bij lange na niet. Wil je De Oproep lezen, lees dan eerst Koud Spoor.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rompslomp

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s