Arthur Japin – Vaslav

Photobucket
Arthur Japin is in Nederland geen onbekende auteur meer integendeel. Veel mensen hebben altijd wel iets van hem gelezen of geluisterd.
Japin werd in 1956 geboren in Haarlem, en hij studeerde enkele jaren Nederlandse taal en letter – kunde.
Zijn romans bevatten vaak een autobiografische of historische kern.
Zo kennen wij van Japin: “De Overgave”, “De zwarte met het witte hart”, “Een schitterend Gebrek” won de Libris Literatuur Prijs.
Met Vaslav is Japin terug, en hoe!

In Vaslav wordt het verhaal verteld van Vaslav Nijinski. Hij was een wereldberoemde danser, maar er kwam een abrupt einde aan zijn carrière. Hij neemt afstand van de werkelijkheid en leeft verder in zijn eigen fantasie.
Deze bewuste dag wordt verteld door Peter, zijn bediende. Maar ook door de legendarische Sergej Pavlovitsj Diaghilev, en Romola zijn vrouw.
Alle drie vertellen over hun leven en herinneringen aan Vaslav. Peter maakt alles van dichtbij mee, in zijn werk als bediende van Vaslav. Diaghilev kan bijna niet verder leven na zijn breuk met Vaslav en is verteerd door haat. Hij doet er alles aan om de carrière van Vaslav te ruineren. Na een jarenlange intieme verhouding kan hij niet verkroppen dat Vaslav trouwt met een vrouw.
Romola verteld hoe ze alles in het werk heeft gesteld om met de beroemde, maar homoseksuele, Vaslav te trouwen. Uiteindelijk lukt dit haar, en zij zet zich onverschrokken in voor haar man.

Het verhaal over Vaslav wordt dus vanuit drie verschillende oogpunten beschreven. Alle drie de karakters hebben ze hun eigen herinnering en beleving, en dit wordt in vier delen verteld. Toch beslaat het hele boek maar een dag.
Zodra je aan Vaslav begint wordt je meegesleurd in het verhaal. Vanaf de eerste pagina ben je geïntrigeerd. Op de achterflap staat; “ Een verhaal dat recht je hart in danst” en dat klopt. Je wordt meegesleurd in het verhaal, en je legt het boek pas weer neer als je het uit hebt.
Echt veel weten we uiteindelijk nog steeds niet over Vaslav. Je zou hem eigenlijk nog beter willen leren kennen. Alles willen weten over zijn wonderlijke leven. Weten waarom hij niet meer wil dansen en spreken. Weten waarom hij in zijn eigen fantasie wilt leven. Het is een intrigerend verhaal dat je niet meer loslaat. Uiteindelijk kruipt de tijd voorbij in het boek, en de dag die beschreven wordt duurt wel erg lang. Dit komt door de vele verhaallijnen, en uitwijdingen. Toch is dit niet storend en is het verhaal boeiend genoeg om dit aan te kunnen.
De cadans van de zinnen is ongelofelijk mooi en beeldend geschreven. De karakters komen tot leven, en je ziet ze voor je ogen het verhaal uitbeelden; alsof je bij een voorstelling van Vaslav zit. Zelfs als je geen kennis hebt van de danswereld of de geschiedenis daarvan is Vaslav goed te lezen.
Japin heeft de gave om verhalen te schrijven alsof hij ze zelf heeft meegemaakt. Als je ook ooit een luisterboek van hem geluisterd hebt, dan hoor je Japin zelfs het verhaal voorlezen. Geweldige beleving!
Photobucket

(geschreven voor Ezzulia.nl)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Rompslomp

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s