De Reddingsboot – Charlotte Rogan ****

Waar zou jij toe in staat zijn om te overleven? Het leven van Grace Sachs, een gefortuneerde, ondoorgrondelijke vrouw, verandert voor altijd als de oceaanstomer waarop zij haar huwelijksreis doorbrengt, explodeert. Haar man regelt voor haar een plek op een reddingsboot met een aantal anderen, maar al snel realiseert men zich dat de boot te vol is en dat de groep kleiner moet worden, willen de anderen het overleven. De twee daaropvolgende weken wordt er geroddeld, getroost, samengezworen en verraden, op slechts centimeters afstand van elkaar. Grace’s idee over de aangeboren goedheid van de mens raakt danig aan het wankelen.

Grace Sachs is pas getrouwd met Henry, en hun wittebroodsweken brengen ze door op een oceaanstomer. Dan explodeert het schip en zo komt ze zonder hem in reddingsboot 14 terecht. Samen met negenendertig andere drenkelingen moet ze zien te overleven in een kleine reddingsboot op open zee.

De Reddingsboot beschrijft van dag tot dag wat er gebeurt in een reddingsboot die ronddobbert op de oceaan. De overlevenden zijn erop en op elkaar aangewezen, maar er zijn teveel mensen aan boord. Hoe bepaal je dan wie mag blijven en wie er overboord moet?
Ze zitten op elkaars lip en het schept een sfeer waarin er veel gepraat en ook geroddeld wordt. Meneer Hardie werkte vroeger op een schip en hij neemt nu de leiding op zich. Aan boord bevinden zich eten, drinken en dekens. Daarmee zullen ze het moeten uitzingen totdat ze gered worden, maar de tijd gaat voort en de dagen worden weken. Wekenlang zitten ze hier vast, en sommigen van hen worden gek van het dobberen en de eindeloze oceaan. Ze springen overboord, terwijl anderen zich aan het leven vastklampen. Samen bepalen ze ook wie er van boord moet, en wie niet.

Wat er precies gebeurd is waardoor het schip ontploft en zinkt, wordt niet duidelijk. Misschien had dit het verhaal ten goede gekomen. Er zijn veertig mensen aan boord van de reddingsboot, en maar een paar daarvan spelen een hoofdrol in het verhaal. Deze karakters zijn erg goed neergezet.
In de proloog wordt al duidelijk dat de drenkelingen zullen overleven en later in het verhaal wordt er een rechtszaak tegen ze aangespannen. Daar lijkt de vaart in het verhaal wat minder te worden en dat is jammer. Toch is dit debuut van Charlotte Rogan al ‘Het boek van het jaar 2012’ genoemd.

De Reddingsboot komt uit in het jaar dat de ‘Titanic’ precies honderd jaar geleden is gezonken. Het verhaal speelt zich twee jaar later na deze ramp af en de Eerste Wereldoorlog is net uitgebroken. Het verhaal is goed opgebouwd en de auteur beschrijft uitstekend wat het met een mens doet als die zo lang moet zien te overleven met nauwelijks te eten of te drinken. In dit verhaal wordt het allemaal wonderbaarlijk goed verwoord. De Reddingsboot is kortom een mooi boek en op een klein puntje na een echte ‘pageturner’ dat je zeker niet mag missen!
De Reddingsboot
Uitgever: Bruna
Prijs: €17,95
ISBN: 9056724371

1 reactie

Opgeslagen onder Recensies

Een Reactie op “De Reddingsboot – Charlotte Rogan ****

Ik ben gek op reacties, verras mij maar ;-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s